Reklama: ekobiety.pl - Forum Kobiety

Nowe na forumNOWE NA FORUMforum - ostatnie 50 tematównowe 50 tematówczatczatREGULAMIN FORUM!REGULAMIN

Grzybica ze spa??

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum eRodzina.com Strona Główna -> Zdrowie Kobiety
Autor Wiadomość
Rosemary
~nowy na forum

PostWysłany: Sob Maj 22, 2010 4:41 pm Odpowiedz z cytatem

Ostatnio dostałam jakąś infekcję intymną (swędzenie, pieczenie upławy). Lekarz mi napisał w diagnozie, że to candida albicans, dał lekarstwo na 10 dni, probiotyk i zabronił używać żeli do higieny intymnej z supermarketu. Poszukalam w internecie łacińską nazwę i znalazłam http://kobietaintymnie.pl/grzybica_pochwy.html, że to grzybica. Przeczytałam, ze to zakaźne i można to złapać na basenach, siłowniach, toaletach publicznych itp. Ostatnio byłam w Spa i korzystałam z sauny błotnej, gdzie siedziałam nago na takich wykafelkowanych ławach, oprócz tego korzystałam z basenu i sauny parowej, myślicie że tam złapałam? Myślałam że temperatura w takiej saunie zabija takie bakterie?? Miałyście kiedyś takie problemy?
dodocia
Site Admin

PostWysłany: Nie Maj 23, 2010 7:07 pm Odpowiedz z cytatem

mogłaś złapać, ale najczęśćiej dzięki toaletom. w zasadzie jaka różnica gdzie? Smile trzeba pamiętać o higienie i dodatkowo korzystając ze spa, basenu itp warto profilaktycznie brać np ProVag. jes o tyle dobry, ze to lek doustny i naprawdę działa Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rosemary
~nowy na forum

PostWysłany: Nie Maj 23, 2010 10:57 pm Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedz, zastanawiam się gdzie, bo mówiąc szczerze nie sądziłam, że w takich miejscach można coś złapać. Tzn. liczyłam na to, że wszystko jest super zdezynfekowane. Zobaczę ten Provag, on nie jest na receptę?? O higienie pamiętam oczywiście Smile moja lekarka poleciła mi, żebym darowała sobie żele z supermarketu i profilaktycznie zaczęła jakiś apteczny żel z kwasem mlekowym (ona mi Plivafem poleciła) stosować do podmywania, oprócz tego jogurty mają chyba te dobre bakterie, chleb na zakwasie też, coś jeszcze można stosować???
dodocia
Site Admin

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 8:36 am Odpowiedz z cytatem

żele i inne środki dopochwowe mają to do siebie, ze w końcu to musi z nas "wypłynąć" co może być kłopotliwe, kiedy korzystamy z basenu, czy sauny, lub innych podobnych miejsc. Provag, jest bez recepty i jest środkiem doustnym i nie ma z nim takiego problemu. działa na zasadzie takiej samej jak bakterie, które powodują u nas zakażenia grzybiczne. czyli z odbytu. jest strona o tym leku, więc spokojnie mozesz sobie poczytać Smile mi bardzo podpasował.
żeli z hipermarketu też nie polecam Wink jak żadnych leków, które można kupić w hipermarketach.
jedyne co jeszcze mogę napisać, to to, ze z grzybicami jest tak, ze jak raz się złapie, to później zwiększa się podatność na kolejne zachorowania. ja pierwszy raz zaraziłam się w szpitalu, więc w takich mejscach można się zarazić Smile
jogurty jak najbardziej, ale ogólnie nie panikowałabym Smile wyleczyć, później poprawić florę, i jak będziesz planować kolejne wizyty w wyżej wymienionych miejscach, to przed, w trakcie i po, przez kilka dni bierz profilaktycznie coś na florę i już Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Rosemary
~nowy na forum

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 10:01 pm Odpowiedz z cytatem

dodocia napisał:
żele i inne środki dopochwowe mają to do siebie, ze w końcu to musi z nas "wypłynąć" co może być kłopotliwe, kiedy korzystamy z basenu, czy sauny, lub innych podobnych miejsc.

no tak, jak ktos stosuje taie preparaty to chyba najlepiej na noc, bo w ciagu dnia może być malo przyjemnie Wink

dodocia napisał:
Provag, jest bez recepty i jest środkiem doustnym i nie ma z nim takiego problemu. działa na zasadzie takiej samej jak bakterie, które powodują u nas zakażenia grzybiczne. czyli z odbytu. jest strona o tym leku, więc spokojnie mozesz sobie poczytać Smile mi bardzo podpasował.

Dzieki, poczytam sobie

dodocia napisał:
żeli z hipermarketu też nie polecam Wink jak żadnych leków, które można kupić w hipermarketach.

Też mi się wydaje, że takie typowo drogeryjne marki to bardziej są nastawione na to, zeby ładnie pachnialo i się pieniło, niż na to, żeby zapobiegało infekcjom. Szwagierka, która pracuje w aptece przyniosła mi Plivafem w prezencie, więc przetestuje i zdam relację Wink

dodocia napisał:
jedyne co jeszcze mogę napisać, to to, ze z grzybicami jest tak, ze jak raz się złapie, to później zwiększa się podatność na kolejne zachorowania. ja pierwszy raz zaraziłam się w szpitalu, więc w takich mejscach można się zarazić Smile
jogurty jak najbardziej, ale ogólnie nie panikowałabym Smile wyleczyć, później poprawić florę, i jak będziesz planować kolejne wizyty w wyżej wymienionych miejscach, to przed, w trakcie i po, przez kilka dni bierz profilaktycznie coś na florę i już Smile

dzięki za rady Smile
michell
*moderator

PostWysłany: Sro Cze 02, 2010 10:09 am Odpowiedz z cytatem

wszystko zależy od objawów
zresztą kobiety mają to do siebie że zaburzyć równowagę w pochwie jest bardzo łatwo np przyjmując antybiotyki osobiście lub gdy partner coś przyjął.
Lub nawet korzystając z nieodpowiednich preparatów do higieny intymnej.
Możesz zastosować np czopki propolisowe lub maści dostępne bez recepty do stosowania zewnętrznego gdyby objawy były uciążliwe.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum eRodzina.com Strona Główna -> Zdrowie Kobiety Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: