| Autor |
Wiadomość |
michell
*moderator

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 4:29 pm |
|
|
mam wybrane dwa projekty szmaragd i tymek. Działke już mam a geodeta robi pierwszą potrzebną mapkę. Wiec to dopiero początek i długa droga przed nami.
Ale jeszcze rozgląam się za projektami a nóż coś jeszcze znajde ciekawego i tanszego w wykonaniu. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tusiek15
guru forum

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 4:38 pm |
|
|
michell, szmaragd jest piekny. Tymek taki spokojny bardzo, ale oba mają podobny rozkład... Wydaje mi się że róznica w kosztach byłaby nie taka wielka...
Śliczny...
Eliz@, ja jestem okularnica, muszę miec normalne światło a nie świece bo wogle ślepa będę... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marzeczek
fanatyk forum

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 5:18 pm |
|
|
A mi chyba od komputera ostatnio wzrok sie pogorszył,bo nigdy nie miałam z tym problemu a teraz wieczorami mam kurza slepotę,tzn.
jakoś mi ciemno wszedzie mam wrażenie że mamy słabe światło w domu.  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michell
*moderator

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 6:10 pm |
|
|
no wlasnie ksozty sa podobne. Tylko mnie martwi cholerna piwnica bo to zżera wiecej niz postawienie połowy domu ale nam jest potrzebna jak kiedys bede bogata to musze gdzies miec piwniczke na wina bilard i saune  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tusiek15
guru forum

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 11:34 am |
|
|
Właśnie przez koszty zrezygnowaliśmy z piwnicy. Jak ja bedę bogata to wybuduję sobie obok taki budynek.
Marzeczek, ja też przez kompa schrzaniłam oczy... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michell
*moderator

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 12:03 pm |
|
|
Ale ja bym nie chciała rezygnowac po pierwsze bo bedziemy robic instalacje gazowa i weglowa (no chyba ze ekogroszek sie oplaci bardziej) ale oba trzeba gdzies skladowac pozatym jeszcze warzywka piwniczka na wino Ale zastanawiam się nad czesciowym podpiwniczeniem tez wsumie nie głupie rozwiazanie. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Eliz@
*moderator

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 12:06 pm |
|
|
michell ja nie mam domu z piwnicą ,bo jakoś wtedy tak odchodzili od piwnicy,ale radziłabym ci,gdy już o tym myślisz zrobić częściowe podpiwniczenie.I mniejsze koszty i masz miejsce na te wszystkie pierdoły do przechowania,tym bardziej,że chcesz mieć C.O. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michell
*moderator

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 12:58 pm |
|
|
elizai chyba tyak własnie zrobie. Cała wyjdzie za drogo a wszystko powinno sie zmiescic na czesciowym. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tusiek15
guru forum

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 1:27 pm |
|
|
michell, nad częściową też mysleliśmy, ale gadaliśmy z naszym wykonawcą i jest trudniejsza do wykonania, bo trzeba stopniowac fundament. To troche zachodu z tym a czy dużo tańsze to nie wiem.
Warto najpierw pogadac z wykonawcami i projektantem zanim podejmiecie decyzję. No i obowiazkowo goelog, ale co ja będe sie wywyższać. Pewnie juz wiesz..
Ja ostatnio stwierdziłam, ze jak bedę budować drugi dom, to będę mądrzejsza
I też ciekawa jestem jak to wyjdzie z tymi opłatami za dom..
Eszka, przypomniało mi sie, czy wodę masz podgrzewaną przez bojler elektryczny? bo to znacznie podnosi koszta. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michell
*moderator

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 4:49 pm |
|
|
tusiek no właśnie nie wiem i dziekuje za podpowiedz a im wiecej sie dowiem tym lepiej co by nie bylo za pozno. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tusiek15
guru forum

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 5:50 pm |
|
|
michell, ja sie pytałam swojego wykonawcy. Facet wydaje mi się rozsądny, to mu wierzę. Trzeba mieć dobrą i dokładną ekipe, żeby to stopniowanie zrobiła dobrze. Więc lepiej juz zrobić na całości. Druga rzecz, że warto wydać kilkaset złotych dla geologa, bo nawet kilka metrów dalej u sąsiada może być już inny rodzaj ziemi i chałupka zacznie osiadać nierówno albo inne jazdy będą. Moi przyszli sąsiedzi mają piwnicę i każdy na wiosnę czy jesień ma wodę w piwnicy więc my zrezygnowalismy z niej. Wejdź na strony muratora na dzienniki budowy. Stamtąd można sie dużo dowiedzieć.. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Eszka
uzależniony od forum

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 6:51 pm |
|
|
Ja mam malutką piwnicę ale w ogóle nie używamy i raczej bedzie stała pusta.. Na węgiel mam pomieszczenie gospodarcze obok domu i powiem wam, że tak mi dość wygodnie
Ja gdybym miała budować to na 100% stawiałabym dom parterowy. _________________
Kaja 3 lata
Maja 10 lat |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michell
*moderator

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 8:32 pm |
|
|
Forum muratora przeglądam już jakiś ale jeszcze nie patrzyłam na nic pod kątem piwnicy ale chyba musze zaczać.
To masz fajne przepisy zagospodarowania u nas żeby sobie postawić coś np osobny garaż trzeba go stawiać 6 m od domu wiec domyślam się że takie pomieszczenie też bedzie musiało spełniać takie wymogi. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tusiek15
guru forum

|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 9:10 am |
|
|
U nas nie ma planu zagospodarowania. Mam warunki zabudowy, ale mam też dużą działkę więc nma wszystko jest miejsce. O odległosci dba mój pan architekt, ja nie zaglądałam jak to ma być... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michell
*moderator

|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 9:45 am |
|
|
No właśnie fajnie a u nas jest niestety ciekawe czy jakbym się ubiegała o azyl w UK mogę to podac jako argument że mnie syzkanuja i niepozwalają mi wstawić sobie okienka jakie mi sie podoba. Mój gust jest dyskryminowany a moje swobody obywatelskie naruszone
Kaczygrod wrrr _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|